The most wonderful time of the year staat weer voor de deur. En nee, prank, ik heb het niet over kerst. Al is de kerstperiode prachtig met al die lichtjes en ben ik persoonlijk groot fan van de tweedaagse traditie om zo veel mogelijk lekker eten in je mik te knikkeren. Maar bij de eerste noot van Mariah Carey schieten bij mij de rillingen al over de rug. 

The most wonderful time of the year is voor mij de jaarwisseling. Zoals ieder jaar verbouwen we de tuin van één van mijn vrienden met partytenten, vuurkorven en een stel tafels. Het doel van de dag is niet veel anders dan gezellig ouwehoeren, oliebollen eten en een klein pilske (vaak gepaard met van die hele smerige shotjes uit Duitsland die smaken naar tandpasta). Een heerlijk moment om het jaar af te sluiten en fris, vol goede moed en onverklaarbare hoofdpijn het nieuwe jaar te starten. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het blad is weer leeg en je kunt weer aan de slag om er een onvergetelijk jaar van te maken. 

De tijd van de goede voornemens

Voor veel mensen is dit ook de tijd om goede voornemens op te stellen. Het ‘new year, new me’ wordt weer uit de kast gehaald. Meer sporten, meer reizen, meer boeken lezen of minder vaak de wc-bril omhoog laten na het bezoekje. Prachtige initiatieven voor verandering in gedrag in het nieuwe jaar. Ik ga er zelf ook aan. Sinds een jaar of drie roep ik namelijk steevast als mensen me vragen wanneer ik stop met roken; “januari 2024”. Een makkelijke dooddoener als antwoord op een vraag waar je geen zin in hebt en het moment ligt nog ver in de toekomst. Althans, lag. Want nu januari 2024 voor de deur staat, kom ik er niet meer onderuit. 

How to: je goede voornemens wél halen

Het opstellen van goede voornemens is prachtig, maar zo’n 80% van de mensen lukt het niet om ze te houden. Volgens de Amerikaanse gedragswetenschapper BJ Fogg (je weet wel, die van de stormbaan) komt dat vooral omdat het gestelde doel té groot is om te halen. Als het morgen nog niet gelukt is, verzanden we al snel in een lage motivatie en denken we “joh, volgend jaar weer een kans”. Grote stappen vinden we nou eenmaal moeilijk om te zetten. Tip voor iedereen die een gewoonte wil veranderen; begin klein. Wanneer je in kleine stapjes naar je doel werkt, is de kans het grootst dat je het halen gaat. Tiny habits, noemt BJ Fogg ze. De sleutel is het bouwen van kleine gewoontes die makkelijk te halen zijn.

Een subtiel bruggetje naar the most wonderful time in vacatureland is vanuit hier lastig te bouwen, dus dan doen we het even zo: 

Personeel werven in januari

The most wonderful time in vacatureland

De tijd van goede voornemens, of ze nou gehaald worden of niet, is dé tijd van het jaar om je vacatures in te vullen. Want, zoals veel mensen gezonder willen gaan leven, is het ook voor veel mensen hét moment om van baan te veranderen. Door de jaren heen zien we bij Toppa ieder jaar weer een piek in het aantal reacties op de vacatures van onze klanten in de eerste maand van het jaar. Logisch natuurlijk, want het is de tijd van nieuwe stappen. Net als ik en mijn stoppen met roken, spelen veel mensen al langer met het idee om te veranderen van baan. Gedurende het jaar beginnen ze zich af te vragen of dit het leven nou is of dat er nog ergens groener gras te vinden is. En dan komt the most wonderful time of the year opeens steeds dichterbij.

De eindejaarsbonussen zijn weer uitgedeeld, het kerstpakket is binnen en tijdens het gourmetten met de schoonfamilie is weer de vraag gekomen: “Waarom werk je daar nog steeds, je wou toch wat anders?”. Alles bij elkaar, bovenop de al bestaande twijfel over de huidige baan, gecombineerd met de ‘new year, new me’-sfeer zorgt ervoor dat januari ieder jaar weer een topmaand is als het om sollicitaties gaat.

Hoe begin jij het jaar met nieuwe medewerkers?

Toch is het niet zo dat je gegarandeerd een enorme bak aan sollicitanten krijgt. Want, als jij nog steeds je sollicitanten over een stormbaan stuurt voor ze überhaupt iets moeten invullen om contact te krijgen, gaat het niet werken. Dan is de stap te groot voor degene die jouw vacature bekijkt. 

Gelukkig is het weer BJ Fogg die je hierbij helpt. Zoals je met zijn tip van het creëren van ‘tiny habits’ jouw persoonlijke goede voornemens kan halen, maken wij gebruik van zijn ‘Behavior Model’ om reacties op jouw vacatures te genereren. Met een vacature en advertenties die jouw ideale kandidaat motiveren voor de baan, een eenvoudige manier van kennismaken en natuurlijk de juiste triggers als laatste duwtje in de rug. Zo werf jij slimmer nieuw personeel én kan jouw toekomstige medewerker het goede voornemen afvinken. Jij blij, zij blij, wij blij. 

Benieuwd hoe we samen met jou ervoor kunnen zorgen dat januari ook jouw ‘most wonderful time of the year’ wordt? Plan dan vandaag nog een demo met één van onze specialisten en start met slimmer werven.

Meer weten over BJ Fogg’s Behavior Model? Checkerdiecheck deze ROBTalk eens.