Hoe maak je gebruik van de olifantenpaadjes in iedereens brein om jouw vacature in te vullen?

Wij mensen zijn lui. Enorm lui. Zó lui, dat we in staat zijn om zelfs de meest onnodige shortcuts te verzinnen. Van die shortcuts waarvan je denkt, hoeveel win je er mee. W8 typen in plaats van wacht (was vroeger heel hip), of een perfect gelegd voetpad, met strakke hoeken, door het gras afsnijden. De zogeheten olifantenpaadjes. Je kent ze wel. 

Olifantenpaadjes, kenmerken van onze luiheid.

Die olifantenpaadjes zorgen ervoor dat we vaak wel vijf meter minder hoeven te lopen. LEKKER! Weer een kwart seconde bespaard. Daar gaan we op een later moment eens heerlijk van genieten. Olifantenpaadjes zijn zo populair, dat er zelfs een Instagram-account bestaat dat ze op de gevoelige plaat vastlegt en het wereldwijde web op slingert. Ruim 75.000 mensen worden dagelijks geconfronteerd met hun eigen luiheid.

Die olifantenpaadjes bewijzen dat we zó lui zijn, dat zelfs vijf meter omlopen not done is. Tenzij er een plas op het olifantenpaadje ligt natuurlijk, want hey, we zijn wel lui maar er zijn grenzen. Als het olifantenpaadje niet perfect is, trappen we er niet in. Op dat moment zijn we zelfs voor shortcuts te lui.

Het luie brein in ons hoofd.

Nog luier dan wijzelf, is ons brein. Ons brein maakt continu gebruik van shortcuts. Met zo min mogelijk inspanning stuurt het brein ons aan, in de keuzes die we dagelijks maken. Voornamelijk op de automatische piloot, want inspanning doen is voor écht lastige dingen. En zelfs die willen we zo makkelijk mogelijk doen. 

Volgens psycholoog Daniel Kahneman is ons brein op te delen in tweeën (en dan bedoel ik niet de beide helften, want alles dat je vertelt wordt in de trant van: “Alleen linksbreinige mensen zijn creatief” is bullshit”). Kahneman noemt het ‘systeem 1’ en ‘systeem 2’. Hierbij is systeem 1 onze favoriet. Dit systeem zetten we in bij 95% van de keuzes die we maken op een dag. Veelal onbewust, zonder al te hard na te denken. Dit systeem is snel, intuïtief en laat ons zonder bewuste inspanning handelen. Systeem 2 daarentegen is langzamer, analytischer en doelbewust nadenkend. 

Vol gas op de automatische piloot.

Slechts een klein deel van de keuzes die we maken maken we dus bewust rationeel. In de overige 95% van de gevallen sturen we voornamelijk op de automatische piloot. Een automatische piloot die bij keuzes die we maken snel handelt op basis van eerdere ervaringen, beelden, acties, emoties en associaties. De voornaamste reden dat we dit doen is simpel, net als bij de olifantenpaadjes; energie besparen. 

Het gebruiken van systeem 2 kost een stuk meer energie dan onze favoriete automatische piloot die ons door de dag loodst. Juist daarom is het cruciaal om in de werving van nieuw personeel het traject zo simpel mogelijk te houden. Want, zodra er een plas water op het sollicitatiepad ligt, komt systeem 2 om de hoek kijken en haakt je doelgroep al gauw af. Het kost te veel moeite om de keuze te maken.

Klinkt vrij simpel: “Zorg ervoor dat jouw ideale kandidaat op de automatische piloot door jouw wervingsproces heen te sturen. Maar, hoe zorg je ervoor dat je het zo makkelijk mogelijk maakt? 

Hoe vul je sneller je vacature in dankzij het luie brein?

In eerdere blogs hadden we het al over het Behavior Model van BJ Fogg, aan de hand waarvan we zorgen dat we gewenst gedrag zo makkelijk en interessant mogelijk maken. Vandaag zoomen we in op een andere psycholoog: Robert Cialdini. 

Cialdini, emeritus hoogleraar psychologie en marketing aan Arizona State University, heeft onderzoek gedaan naar welke mechanismen ervoor zorgen dat je ‘ja’ zegt tegen aanbiedingen die je voorgeschoteld krijgt. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft hij een zevental ‘geheimen van het overtuigen’ opgesteld. Stuk voor stuk gebouwd om het proces van het maken van een keuze zo makkelijk mogelijk te maken. Met deze principes van Cialdini zorg je ervoor dat ons luie brein zo min mogelijk hoeft na te denken. Je haalt als het ware de plas op het olifantenpaadje weg. 

Wanneer je al deze principes goed weet in te zetten in jouw wervingsproces, garanderen we dat je meer succes haalt en sneller de juiste medewerker werft. Ze luiden als volgt;

  • Wederkerigheid – Wanneer we iets krijgen, zijn we sneller geneigd iets terug te geven.
  • Consistentie – Bij een actie (A), moet B het logische vervolg in dezelfde lijn zijn.
  • Sociale bewijskracht – Het laten sturen door positieve ervaringen van vergelijkbare anderen.
  • Sympathie – We zeggen sneller ‘ja’ tegen mensen die we ‘leuk’ vinden.
  • Autoriteit – Het volgen van advies van experts.
  • Schaarste – Een gevoel van urgentie om een keuze te maken op het moment dat er beperkte tijd of beperkte beschikbaarheid is.
  • Eenheid – We sluiten ons graag aan bij groepen waarin we ons herkennen of waarmee we ons willen associëren.

Hoe beter je in staat bent om deze principes van Cialdini toe te passen in je wervingsproces, hoe groter de kans dat jij snel de juiste medewerker vindt. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Wij gaan je hierbij helpen (stukje sympathie toegepast). De komende zeven ROBTalk’s staan volledig in het teken van één van deze zeven principes (consistentie). Zo krijg jij, gratis en voor niets (wederkerigheid), handvatten om jouw werving op de rit te krijgen.

Kun je niet wachten tot we ze allemaal behandeld hebben? Plan dan een vrijblijvende demo met één van onze specialisten (autoriteit). We hebben nog zes beschikbare momenten volgende week (schaarste), dus wees er snel bij en start met slimmer werven. 

P.S. Klanten waarderen ons gemiddeld met 4.8/5 sterren op Google (sociale bewijskracht). Sluit je aan bij meer dan 800 succesvolle ondernemers (eenheid) die al slimmer werven met Toppa.