Afgelopen maand viel ik in een zwart gat. We hadden zomerstop van de voetbal, ik had zeeën van tijd over en de laatste aflevering van seizoen 2 van de serie House of the Dragon had ik net gezien. Plots kwam ik op zo’n punt dat ik dacht; en nu? Wat ga ik nu eens kijken om de tijd mee te vullen. 

Zoals altijd als een serie waar ik lekker in zit voorbij is, begon ik met het struinen over de interwebs op zoek naar leuke dingen. Mijn oog viel op oude afleveringen van Zondag met Lubach. Na één filmpje lekker weggekeken te hebben, belandde ik in de bodemloze YouTube-put met alleen maar Zondag met Lubach video’s. Geweldig.

Tot ik een fragment tegenkwam met daarin “Lubachs leuke merken lijn”, waarin merken werden geranked van supertof naar enorm stom. Uiteraard, zoals iedereen zal begrijpen, een goede laatste plaats voor het bedrijf dat scharen verkoopt in een verpakking die je enkel met een schaar kunt openen. 

Na de aflevering hield het me bezig. Wat maakt merken nou supertof of juist enorm stom? Waarom is iedereen bijzonder positief over een bedrijf als Tony Chocolonely en juist enorm negatief over van die telemarketingbedrijven? Het antwoord is vrij simpel: het ene bedrijf is sympathiek en zet zich in voor slaafvrije chocolade, het andere bedrijf is onsympathiek en gaat over lijken om sales door je strot heen te douwen.

Bijzonder toevallig sluit dit perfect aan bij het zevende en laatste principe van Cialdini uit deze reeks: Sympathie. Cialdini legt het principe als volgt uit: We zijn eerder geneigd om met mensen (of bedrijven) te connecten op het moment dat we ze ‘leuk’ vinden. 

In principe is het bijzonder logisch, maar we zeggen dus eerder ‘ja’ tegen iemand die we mogen. De welbekende gunfactor. Tegen een verzoek van je beste vriend zeg je eerder ja dan tegen een verzoek van een wildvreemde. Logisch natuurlijk, want jullie gaan al een tijd met elkaar om en hebben gemeenschappelijke interesses en activiteiten. Toch is dit, iemand ‘mogen’ omdat jullie levens op veel vlakken overeenkomen, slechts één van de vier middelen om sympathie op te wekken. 

Allereerst dus op basis van overeenkomsten. Wanneer je bijvoorbeeld een gemeenschappelijke hobby, mening, overtuiging of afkomst hebt, ben je sneller geneigd om ‘ja’ te zeggen op basis van deze connectie.

Een tweede is, sorry voor de lelijkerds onder ons, hoe je er uitziet. Mooie mensen hebben nou eenmaal een streepje voor. Wanneer een voor ons onbekend iemand zichtbaar aantrekkelijk is, zullen we hier eerder mee in zee gaan dan wanneer een, even onbekende, minder schone vertoning hetzelfde biedt.

De derde mogelijkheid om sympathie op te bouwen is contact en samenwerking. Hoe vaker je contact met iemand hebt, vooral als het in een gezellige of prettige setting is, hoe meer ‘Sympathie’ je voor diegene hebt. Vooral als jullie samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Het regelmatige contact én het samenwerken zorgt dus voor verbinding.

Tot slot schoppen we nog even een open deur in. De makkelijkste manier om sympathie op te bouwen, is door aardig te zijn. We houden van complimenten, vriendelijkheid en persoonlijke benadering. We zeggen dus, je verwacht het niet, sneller ‘ja’ tegen leuke, gezellige mensen dan tegen chagrijnige mensen.  

Mooie, vriendelijke mensen waar we al langer mee omgaan of die dezelfde passie hebben vinden we nou eenmaal leuker dan chagrijnige, lelijke mensen die we nog nooit hebben gezien. Tot dusverre is dit principe dus vrij duidelijk. Maar hoe zet je dit als bedrijf in om succesvol personeel te werven?

De kunst is, ook als bedrijf, om ‘leuk’ gevonden te worden door jouw doelgroep. Precies daar gaat het vaak nog mis. Veel vacatures zien er uit als lelijke, chagrijnige mensen die we nog nooit hebben gezien. Vaak zijn het enorme lappen stoffige tekst over wat het bedrijf graag wil van de sollicitant, een algemeen stukje over het werk, voordelen die niet verder komen dan wat vage termen en een korte samenvatting over de bedrijfsactiviteiten. Al met al een sfeerloze, saaie vacature bij een saai bedrijf.

Denk je nu: ‘Hey dat is precies hoe ik mijn vacatures altijd online knal, vandaar dat niemand bij me wilt komen werken’? Tijd om in actie te komen!

Smijt die saaie lap tekst direct de prullenbak in en begin lekker opnieuw. Met échte verhalen over hoe leuk werken bij jouw bedrijf is. Fleur het op met sfeerbeelden, spreek je bezoeker persoonlijk aan en wees concreet. Laat de passie die jij hebt voor je vak doorschijnen in je tekst en richt je zo direct en persoonlijk mogelijk op mensen die zich kunnen vinden in jouw missie.

En stop alsjeblieft met dingen als ‘stuur je cv naar info@jouwbedrijf.nl’. Laat jezelf zien. Zet een foto met je naam en nummer erbij voor persoonlijk contact en zorg natuurlijk een warme uitnodiging voor een vrijblijvend gesprek.

Personeel werven is tenslotte mensenwerk. Op basis van écht contact. Niemand solliciteert bij een sfeerloos bedrijf, wel bij een toffe club sympathieke mensen.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij het goed op de kaart zetten van jouw toffe vacature bij je geweldig leuke bedrijf? Plan een vrijblijvende demo in bij één van onze specialisten. 

Liever eerst zien wat voor leuke mensen erachter Toppa zitten? Hier kun je iedereen alvast even zien. 😉